Over Marieke

Marieke SchoolIk leef intuïtief—naar mijn interesses en mogelijkheden. Mijn doorzettingsvermogen heeft me geleerd op verschillende momenten een nieuwe uitdaging aan te gaan. Dat brengt mij een rijk leven; een boeiende verkenning van de natuur, de kunst en de mens.

Na de middelbare school heb ik de tuinbouwvakschool gedaan en me gespecialiseerd in de bloemsierkunst. Tijdens deze opleiding werd ik gegrepen door het vak tekenen en kunstgeschiedenis. Op zoek naar verdieping ging ik studeren aan de kunstacademie. Gedurende een tiental jaren stond mijn leven in het teken van de kunst. Ik werd beeldend kunstenaar en gaf cursussen in schilderen, grafische technieken en kunstgeschiedenis.

Daarnaast wilde ik mezelf en de mensen om mij heen beter leren kennen. Ik volgde de HBO-opleiding maatschappelijk werk en ben gekwalificeerd als maatschappelijk werker. Na mijn afstuderen heb ik een leuke baan gevonden in dit vak. Ik vind het heel inspirerend om mensen te begeleiden op psycho-sociaal gebied.

Mijn leven nam een andere wending toen ik werd geconfronteerd met borstkanker. Door deze indringende, schokkende gebeurtenis—inclusief alle behandelingen in de daarop volgende herstelperiode—heb ik ervaren dat het niet vanzelfsprekend is om het leven van voorheen op te pakken. Het was een weg van veel hobbels, val- en klimpartijen.

Er volgde een diepgaand onderzoek naar wie ik ben en wat ik verder wil met mijn leven. Het gevoel dat ik veel heb verloren, ging ik ombuigen naar waardering voor wat er nog mogelijk is. Ik heb geleerd op een positieve manier om te gaan met mijn beperkingen en veranderde mogelijkheden. Ongeacht wat anderen vinden en verwachten. Ik mag nu zijn wie ik ben—met al mijn kracht en kwetsbaarheid.

Mijn creativiteit helpt me om dicht bij mijn gevoel te komen en mezelf in alle vrijheid te uiten. Mijn eigen intuïtieve beelden bieden mij ondersteuning bij mijn levensvragen. Het oproepen en uitwerken van deze beelden heeft me geholpen te ontdekken wie ik nu ben en wat ik nu wil.

Vanuit dit inzicht heb ik bij de School voor Imaginatie de opleiding ‘Imaginatie bij kanker en andere chronische ziekte’ gevolgd. Nu ik hiervoor ben gecertificeerd, heb ik de mogelijkheid om met deze methode—en mijn eigen kennis en ervaring—ook anderen te ondersteunen. ‘Draagkracht in beeld’ is mijn manier om mensen te begeleiden die moeite hebben om hun leven weer op te pakken, na de confrontatie met kanker of een andere ernstige ziekte.

Ik ben dankbaar dat ik anderen kan begeleiden bij hun verwerkingsproces. Ik wil mijn lotgenoten helpen hun draagkracht vorm te geven door hen in aanraking te brengen met hun eigen innerlijke voorstellingen en die te uiten in verhelderende, inspirerende en troostende beelden.

Ik wil een steun en een helper zijn, in je eigen zoektocht. Ik loop met je mee, in jouw eigen tempo.

Marieke School

Regen en wind (detail)

Comments are closed.